Ως αντισύλληψη ονομάζουμε όλες τις μεθόδους που έχουν σαν στόχο την αποφυγή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Η προσπάθεια ανεύρεσης αποτελεσματικών τρόπων αντισύλληψης ξεκινά από την αρχαιότητα.
Οι μέθοδοι αντισύλληψης χωρίζονται σε 3 κατηγορίες:
- φυσικές μέθοδοι
- μέθοδοι φραγμού
- ορμονικές μέθοδοι
Φυσικές μέθοδοι αντισύλληψης
Η μέθοδος του θηλασμού, η αποχή στις γόνιμες ημέρες, η μέθοδος βασικής θερμοκρασίας και η ημερολογιακή μέθοδος αποτελούν απόλυτα φυσικούς τρόπους αντισύλληψης, χωρίς παρενέργειες. Όμως, έχουν πολύ φτωχά αποτελέσματα και μεγάλα ποσοστά αποτυχίας.
Η διακεκομμένη συνουσία, δηλαδή η έξοδος του πέους από τον κόλπο και η εκσπερμάτιση εκτός κόλπου, είναι απόλυτα φυσική, αλλά μη επαρκής. Το πρόβλημα εντοπίζεται στις εκκρίσεις του πέους πριν από την εκσπερμάτιση (προσπερματικά υγρά). Ο σκοπός τους είναι να βοηθήσουν στη λίπανση του κόλπου κατά την ερωτική πράξη. Όμως μπορεί να συμπαρασύρουν μέχρι και αρκετές χιλιάδες σπερματοζωάρια, που μπορεί να οδηγήσουν σε εγκυμοσύνη.
Μέθοδοι φραγμού
Το προφυλακτικό αποτελεί την πιο διαδεδομένη μέθοδο φραγμού. Ο κίνδυνος να «σπάσει» το προφυλακτικό υπολογίζεται περίπου στο 3%. Συνήθως οφείλεται στην κακή ποιότητα κατασκευής ή στη λάθος τοποθέτηση. Είναι ασφαλής και φτηνή μέθοδος. Είναι εύκολο να το προμηθευτεί κανείς, σχεδόν παντού και δεν έχει παρενέργειες. Το βασικότερο πλεονέκτημά του είναι ότι προστατεύει και από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (τον HPV, HIV, έρπητα κλπ), τις κολπίτιδες κ.α. Για το λόγο αυτό, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε τη χρήση του ανδρικού προφυλακτικού, ανεξάρτητα με το αν χρησιμοποιείται ταυτόχρονα και οποιαδήποτε άλλη αντισυλληπτική μέθοδος.
Το σπιράλ (ενδομητρικό σπείραμα) τοποθετείται μέσα στη μήτρα, και εμποδίζει την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα. Τοποθετείται εύκολα στο Ιατρείο, με τοπική αναισθησία από το γυναικολόγο. Χρησιμοποιείται ακόμα και σε έφηβες και μάλιστα προτείνεται από τις μεγάλες Επιστημονικές Εταιρείες του Κόσμου, ως «πρώτης γραμμής» επιλογή για τις νεαρές κοπέλες, αντίθετα με όσα πίστευαν παλιά. Πριν την τοποθέτηση του σπιράλ, πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα να υπάρχουν ήδη: εγκυμοσύνη, γυναικολογικός καρκίνος, ανωμαλίες διάπλασης της μήτρας και μεγάλα ινομυώματα. Πλεονέκτημα είναι το γεγονός ότι η γυναίκα, για περίπου 5 χρόνια, δεν χρειάζεται να θυμάται και να σκέφτεται καθημερινά την αντισυλληπτική της προστασία. Επίσης, έχει στην πράξη το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας και δεν έχει σημαντικές παρενέργειες. Αποτελεί ιδανική επιλογή, για όσες φοβούνται τη λήψη ορμονικής αντισύλληψης. Μειονεκτήματα είναι κυρίως η πιθανότητα να εμφανιστούν, σε κάποιες γυναίκες, σταγόνες αίματος από τη μήτρα, μέχρι αυτή να το συνηθίσει, που μπορεί να κρατήσουν έως και λίγους μήνες.
Τα σπερματοκτόνα ακινητοποιούν το σπέρμα μέσα στον κόλπο και διατίθενται κυρίως σε μορφή αφρού, ζελέ ή ως κολπικά υπόθετα. Μειονέκτημα είναι ότι μπορεί να ερεθίσουν σημαντικά τον κόλπο και να προκαλέσουν έτσι έντονη ενόχληση στη γυναίκα.
Άλλες μέθοδοι φραγμού όπως το γυναικείο προφυλακτικό, ο κολπικός σπόγγος, και το κολπικό διάφραγμα, σπάνια χρησιμοποιούνται στη χώρα μας, αν και είναι ασφαλείς και μπορεί να χρησιμοποιηθούν από οποιαδήποτε γυναίκα.
Γ) Ορμονική αντισύλληψη – Το αντισυλληπτικό «χάπι»
Τα αντισυλληπτικά δισκία (ΑΔ) είναι γνωστά και ως το «χάπι». Χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια και προσφέρουν αντισύλληψη σε πολύ υψηλό ποσοστό, όταν λαμβάνονται με το σωστό τρόπο.
Έχει αποδειχθεί από πρόσφατες, παγκοσμίου κύρους, επιστημονικές έρευνες, σε εκατομμύρια γυναίκες, ότι:
- τα αντισυλληπτικά χάπια είναι γενικά ασφαλή
- δεν φαίνεται να υπάρχει σχέση με τον καρκίνο του μαστού
- τα σύγχρονα αντισυλληπτικά δεν «παχαίνουν». Αντίθετα ίσως παρατηρηθεί μέχρι και μικρή απώλεια κιλών.
Εκτός από την αντισυλληπτική προστασία, παρουσιάζουν και πολλά άλλα πλεονεκτήματα:
- Βελτιώνουν την ακμή μετά από λίγους μήνες
- Μειώνουν την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα, πχ σε πολυκυστικές ωοθήκες
- Εξαφανίζουν το ¨προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο¨ (πόνος στο στήθος, πρήξιμο, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα, εκνευρισμός, κ.α.)
- Μειώνουν την απώλεια αίματος της περιόδου (και τη σιδηροπενική αναιμία)
- Μειώνουν τους πόνους στην περίοδο (δυσμηνόρροια)
- Προστατεύουν από τη δημιουργία κύστης στην ωοθήκη
Επιπλέον τα αντισυλληπτικά, περιορίζουν τον κίνδυνο εμφάνισης:
- καλοηθών παθήσεων του μαστού
- καρκίνου της μήτρας
- καρκίνου ωοθηκών
- καρκίνου του παχέως εντέρου
- σαλπιγγίτιδας
- εξωμητρίων κυήσεων
Είναι απαραίτητο, πριν η γυναίκα αρχίσει τη χρήση αντισυλληπτικών, να επισκεφτεί το γυναικολόγο, καθώς βαριές καπνίστριες, γυναίκες με αιματολογικά προβλήματα, ιστορικό θρομβώσεων, ημικρανίες, και άλλα ίσως πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση των αντισυλληπτικών.
Τα πλεονεκτήματα των αντισυλληπτικών, όπως αυτά αποδεικνύονται από έγκυρες επιστημονικές μελέτες του «Σήμερα», καταρρίπτουν παλαιές δοξασίες και αφορισμούς του «Χθες», κάνοντας τα αντισυλληπτικά χάπια πολύτιμο σύμμαχο για την αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων της γυναίκας.
Η ορμονική αντισύλληψη δεν υπάρχει μόνο με την μορφή των χαπιών. αλλά και με άλλες μορφές, όπως την ενέσιμη μορφή, τα εμφυτεύματα, τα διαδερμικά αυτοκόλλητα και τον κολπικό δακτύλιο, χωρίς όμως αυτές να χρησιμοποιούνται πολύ στη Χώρα μας.