Οι αιμορραγίες από τον κόλπο είναι πολύ συχνές στην παιδική ηλικία. Αρκετές φορές οι γονείς αντιμετωπίζουν το αίμα ως κάτι πολύ τρομακτικό και απευθύνονται με πανικό σε κάποιο γιατρό. Όμως, με την κατάλληλη διερεύνηση, το πρόβλημα αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά.
Είναι γεγονός ότι ο κόλπος του μικρού κοριτσιού είναι πολύ ευαίσθητος και αιμορραγεί πολύ εύκολα, λόγω πλήρους απουσίας των οιστρογόνων. Η εμφάνιση αίματος από τον ευάλωτο κόλπο ενός μικρού κοριτσιού, αρκετές φορές οφείλεται σε κάποιες λοιμώξεις, που όταν παραμένουν χωρίς θεραπεία για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να προκαλέσουν σταγόνες αίματος από τον κόλπο. Συνεπώς, οι κολπίτιδες αποτελούν βασική αιτία αιμορραγίας από τον κόλπο.
Άλλα αίτια μπορεί να αποτελούν τα ξένα σώματα. Τοποθετούνται εσκεμμένα από τα ίδια τα παιδιά μέσα στον κόλπο, ως παιχνίδι. Αρκετές φορές κομματάκια από χαρτί τουαλέτας μπορεί να περάσουν από λάθος, πίσω από τον παρθενικό υμένα, κατά το σκούπισμα του παιδιού από τη μητέρα τους. Η εξέταση του παιδιού και η λήψη σωστών πληροφοριών από το ιστορικό του, μπορούν να βάλουν την υποψία για ύπαρξη ξένου σώματος στον κόλπο.
Οι κακώσεις προέρχονται συνήθως από ατυχήματα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, όπως πτώση πάνω σε διάφορα αντικείμενα ή από το ποδήλατο κλπ. Τα συχνότερα μέρη στα οποία μπορεί να προκληθεί ένα ατύχημα είναι η παιδική χαρά, η πισίνα αλλά και μέσα στο ίδιο το σπίτι τους. Η αντιμετώπιση πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική.
Άλλη αιτία εμφάνισης αίματος από τον κόλπο του μικρού κοριτσιού είναι η πρώιμη ήβη, η οποία όμως συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα (εμφάνιση δευτερογενών χαρακτηριστικών του φύλου), όπως εμφάνιση τρίχωσης των έξω γεννητικών οργάνων και της μασχάλης, αλλά και ανάπτυξη μαστών. Κάποιες όμως φορές μπορεί να εμφανιστεί μια φυσιολογική παραλλαγή του φαινομένου, που ονομάζεται πρώιμη εμμηναρχή και είναι συνήθως καλοήθους χαρακτήρα.
Ευτυχώς, ιδιαίτερα σπάνιο αίτιο για αυτή την ηλικία, που μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία από τον κόλπο, είναι οι όγκοι. Οι κακοήθεις όγκοι είναι σπανιότατοι στα παιδιά αλλά πάντα πρέπει να εξετάζεται και αυτή η πιθανότητα, πριν καθησυχάσουμε τους γονείς.
Για τη σωστή διάγνωση χρειάζονται εξετάσεις, όπως καλλιέργειες κολπικών υγρών και κάποιες φορές, εξέταση κατά Παπανικολάου (test Pap) και παρθενοσκόπηση.