Η πρώτη περίοδος είναι ένα σημαντικό και εντυπωσιακό γεγονός στη ζωή κάθε έφηβης. Η εμφάνιση της μπορεί να συνοδεύεται από πολλές ερωτήσεις και απορίες. “Τι πρέπει να κάνω;”, “Τι σημαίνει αυτό;”, “Γιατί νιώθω περίεργα;”, “Πονάει η κοιλιά μου.”, είναι κάποια από τα συχνότερα ερωτήματα και σκέψεις που περνούν από το μυαλό της έφηβης.
Η πρώτη περίοδος είναι ένα σημαντικό και εντυπωσιακό γεγονός στη ζωή κάθε έφηβης. Η εμφάνιση της μπορεί να συνοδεύεται από πολλές ερωτήσεις και απορίες. “Τι πρέπει να κάνω;”, “Τι σημαίνει αυτό;”, “Γιατί νιώθω περίεργα;”, “Πονάει η κοιλιά μου.”, είναι κάποια από τα συχνότερα ερωτήματα και σκέψεις που περνούν από το μυαλό της έφηβης.
Τι αλλαγές θα φέρει στο σώμα μου η πρώτη περίοδος.
Ας δούμε λοιπόν, τι μπορεί να αλλάξει τώρα που ξεκίνησε η περίοδός σου και πώς μπορείς να προσαρμοστείς στα νέα δεδομένα με άνεση και αυτοπεποίθηση, χωρίς άγχος και ανησυχία.
Τι είναι η Περίοδος;
Η περίοδος είναι μέρος του φυσιολογικού κύκλου, δηλαδή μιας σειράς από φυσικές διαδικασίες που συμβαίνουν κάθε μήνα στο σώμα της γυναίκας, για να προετοιμαστεί για πιθανή εγκυμοσύνη. Η διάρκεια του κύκλου είναι το σύνολο των ημερών που περνούν από την πρώτη ημέρα της περιόδου μέχρι την πρώτη ημέρα της επόμενης περιόδου. Δηλαδή, το κάθε πότε έρχεται η περίοδος. Έτσι μπορούμε να πούμε ότι, κάθε κύκλος συνήθως διαρκεί περίπου 28 ημέρες, αλλά μπορεί να είναι λίγο μεγαλύτερος ή μικρότερος.
Η μήτρα είναι το όργανο που προορίζεται να φιλοξενήσει μια εγκυμοσύνη, δηλαδή ένα έμβρυο. Στο εσωτερικό του τοιχώματός της αναπτύσσονται αιμοφόρα αγγεία τα οποία μεταφέρουν αίμα και θρεπτικές ουσίες που θα είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του εμβρύου. Όταν δεν υπάρχει εγκυμοσύνη, η εσωτερική επένδυση της μήτρας αποβάλλεται κάθε μήνα, προκαλώντας μια μικρή αιμορραγία από τον κόλπο, την περίοδο.
Σωματικές Αλλαγές που προκαλεί η περίοδος
1. Κράμπες και Πόνος:Πολλές έφηβες νιώθουν κράμπες στην κοιλιά ή χαμηλά στην πλάτη. Αυτές οι κράμπες προκαλούνται από τις συσπάσεις της μήτρας που βοηθούν στην αποβολή του αίματος της περιόδου από το εσωτερικό της. Για να μειώσεις τον πόνο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ζεστές κομπρέσες ή ήπια παυσίπονα. Μερικές φορές, η ήπια άσκηση ή κάποιες τεχνικές χαλάρωσης μπορούν επίσης να βοηθήσουν.
2. Αλλαγές στην Ενέργεια: Κατά τη διάρκεια της περιόδου, μπορεί να νιώθεις κουρασμένη ή πιο αδύναμη από το συνηθισμένο. Είναι σημαντικό να ξεκουράζεσαι και να τρως υγιεινές τροφές, πλούσιες σε σίδηρο, όπως σπανάκι και κόκκινο κρέας, για να διατηρείς σε φυσιολογικά επίπεδα την ενέργεια σου αλλά και τον σίδηρο στο αίμα σου. Επίσης, η κατανάλωση αρκετού νερού μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κόπωσης.
3. Στήθος: Μπορεί να παρατηρήσεις ευαισθησία ή πρήξιμο στο στήθος λίγο πριν την περίοδό σου. Αυτό είναι φυσιολογικό και οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σου. Φόρεσε άνετα ή και αθλητικά εσώρουχα για να μειώσεις την ενόχληση.
4. Αλλαγές στο δέρμα: Οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν εξάρσεις ακμής. Κράτησε το πρόσωπό σου καθαρό και ενυδατωμένο και σε καμία περίπτωση μην “πειράξεις” τα σπυράκια με τα χέρια σου. Μην ξεχάσεις να προμηθευτείς προϊόντα περιποίησης που είναι κατάλληλα για τον τύπο δέρματός σου.
Συναισθηματικές Αλλαγές που προκαλεί η περίοδος
1. Διάθεση: Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια του κύκλου μπορούν να επηρεάσουν τη ψυχολογική διάθεσή σου. Μπορεί να νιώθεις πιο συναισθηματική ή να νευριάζεις περισσότερο από το συνηθισμένο. Προσπάθησε να αναγνωρίσεις αυτά τα συναισθήματα και να βρεις τρόπους να χαλαρώνεις, όπως να ακούς μουσική, να βγαίνεις με φίλους, να ζωγραφίζεις ή να διαβάζεις ένα βιβλίο.
2. Άγχος και Ανησυχία: Είναι φυσιολογικό να νοιώθεις άγχος ή ανησυχία για την περίοδό σου, ειδικά αν είναι η πρώτη φορά. Μίλα με έναν έμπιστο ενήλικα, όπως η μητέρα σου ή ο παιδογυναικολόγος, για να σου δώσουν υποστήριξη, εξηγήσεις σε απορίες σου αλλά και χρήσιμες συμβουλές.
Υγιεινή και Φροντίδα κατά την περίοδο
1. Σερβιέτες και Ταμπόν: Είναι σημαντικό να επιλέξεις τα προϊόντα υγιεινής που σε κάνουν να νιώθεις πιο άνετα. Οι σερβιέτες είναι εύκολες στη χρήση και κατάλληλες για την πρώτη περίοδο. Έχουν διάφορα μεγέθη και μπορείς να δοκιμάσεις και να διαλέξεις το κατάλληλο για τη ροή σου.Αν επιλέξεις ταμπόν, βεβαιώσου ότι καταλαβαίνεις πώς να τα χρησιμοποιείς σωστά για να αποφύγεις τον κίνδυνο μόλυνσης, αλλά κυρίως να τραυματίσεις τον παρθενικό υμένα σου. Ίσως ο παιδογυναικολόγος σου να μπορέσει να σε συμβουλεύσει καλύτερα. Άλλαξε σερβιέτα ή ταμπόν κάθε 3-4 ώρες για να αποφύγεις δυσάρεστες οσμές ή μολύνσεις. Η τακτική αλλαγή θα σε βοηθήσει να νιώθεις φρέσκια, καθαρή και άνετη όλη την ημέρα.
2. Εσώρουχα και Ρούχα: Φόρεσε άνετα και καθαρά εσώρουχα κατά τη διάρκεια της περιόδου σου. Εάν ανησυχείς μήπως λερωθείς με αίμα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ειδικά προστατευτικά εσώρουχα ή να φοράς σκουρόχρωμα ρούχα. Επίσης, μπορείς να έχεις μαζί σου μια επιπλέον σερβιέτα, ειδικά όταν βρίσκεσαι εκτός σπιτιού.
Ενημέρωση και Εκπαίδευση
1. Γνώση του Κύκλου σου:Είναι απαραίτητο να παρακολουθείς τον κύκλο σου σημειώνοντας την πρώτη μέρα της περιόδου σου. Αυτό θα σε βοηθήσει να γνωρίζεις πότε να περιμένεις την επόμενη περίοδό σου και να παρατηρήσεις τυχόν ανωμαλίες. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια εφαρμογή στο κινητό σου για να παρακολουθείς τον κύκλο σου εύκολα και γρήγορα ή ακόμα καλύτερα να γράφεις τις περιόδους σου σε ημερολόγιο.
2. Επισκέψεις στον Παιδογυναικολόγο: Είναι σημαντικό να έχεις τακτικές επισκέψεις στον παιδογυναικολόγο σου για προληπτικούς ελέγχους και να συζητάς τυχόν ανησυχίες ή απορίες, σχετικά με την περίοδο και την υγεία σου. Ο παιδογυναικολόγος μπορεί να σε καθοδηγήσει και να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις σου.
Υιοθέτησε Υγιεινές Συνήθειες
1. Άσκηση: Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει για να μειωθούν οι κράμπες και να βελτιωθεί η διάθεσή σου. Δοκίμασε δραστηριότητες που σου αρέσουν, όπως περπάτημα, κολύμβηση ή χορό. Η άσκηση μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και στη βελτίωση της συνολικής υγείας σου.
2. Διατροφή: Τρώγε υγιεινά και ισορροπημένα γεύματα, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Απόφυγε την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και λιπαρών τροφών, που μπορεί να χειροτερέψουν τα συμπτώματα της περιόδου. Η καλή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του κύκλου σου και στη βελτίωση της συνολικής ευεξίας σου.
3. Ενυδάτωση: Πιες άφθονο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας για να παραμένεις ενυδατωμένη και να μειώσεις την κατακράτηση υγρών που μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο. Η καλή ενυδάτωση μπορεί επίσης να βοηθήσει να μειωθούν οι κράμπες και να λειτουργεί καλύτερα το έντερο σου.
4. Ύπνος: Καλό είναι να κοιμάσαι αρκετά κάθε βράδυ. Ο καλός ύπνος είναι απαραίτητος για τη διατήρηση της ενέργειάς σου και τη ρύθμιση των ορμονών σου. Προσπάθησε να δημιουργήσεις μια σταθερή ρουτίνα ύπνου και να αποφεύγεις τις οθόνες πριν τον ύπνο.
Συμπερασματικά
Η πρώτη περίοδος είναι μια φυσιολογική και υγιής διαδικασία που σημαίνει ότι από παιδί γίνεσαι σιγά σιγά γυναίκα. Είναι φυσιολογικό να έχεις απορίες και να νιώθεις περίεργα στην αρχή. Με τον καιρό, θα μάθεις να διαχειρίζεσαι την περίοδό σου με αυτοπεποίθηση και άνεση. Θυμήσου ότι δεν είσαι μόνη - υπάρχουν πολλοί άνθρωποι γύρω σου που μπορούν να σε υποστηρίξουν.
Καλώς ήλθες στον κόσμο της γυναίκας!